Vi komma från landet och staden med fanor som fladdra så grönt

Det finns, enligt min uppfattning, två sätt att se på politiken. Antingen ser man den som en huggsexa om skattebetalarnas pengar, där den viktigaste uppgiften är att säkra resurser till det intresse man anser sig representera. Eller så ser man politiken som någonting större. Ett sätt att kanalisera goda idéer om ett bättre samhälle och försöka få dem genomförda.

Igår skrev Timbro’s VD Markus Uvell en debattartikel i Expressen där han hävdar att Centerpartiet bör lämna städerna och fokusera på landsbyggden. En slutsats som innebär att många som har kämpat hårt för att driva centerpolitiken även i en stad, t ex jag, bör sluta med det. Markus får tycka vad han vill om den saken, men jag tänker inte lämna walk over. Tvärtom. Detta sporrar till att jobba ännu hårdare inför valen som kommer.

Vad som inte sporrar är att Timbro’s ganska imponerande historia som idémotor i svensk frihetlig politik verkar gå mot sitt slut.

Precis som Hannes Hervieu skriver i en replik till Timbroartikeln så är uppdelningen mellan stad och land märklig. Visst har vi våra rötter på landsbygden, men det har ju också de flesta som bor i en stad också. Förutsättningarna för företagande, miljön och klimatet, öppenheten mot omvärlden och hög livsmedelskvalitet är ju lika viktigt alldeles oavsett var i landet man bor.

Så ser man det om man har det andra förhållningssättet till politik: att det är idéerna om hur vi bygger ett bättre samhälle som styr. Men Timbro verkar nu, sorgligt nog, reducera politiken (i allmänhet och landsbygdspolitiken i synnerhet) till en fråga om vart resurser ska slussas. Som om inte medborgarna, landsbygdsbor som storstadsbor, var de som skapade resurserna själva genom sitt hårda arbete.

Det här med att reducera människor till representanter för grupper istället för att se dem som individer leder sällan till något gott. Centerperspektivet verkar behövas mer än någonsin på Kungsgatan i Stockholm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>