Valresultatet fastställt – dags att leverera

 

Det har nu gått en vecka sedan valet, alla röster är räknade och det står klart vilka som kommit in i riksdagen. På Centerpartiets stockholmsbänk får jag sällskap av Johanna Jönsson, vilket också kanske var det väntade resultatet. Vi är de kandidater som Stockholmscentern utsett att toppa vår riksdagslista tillsammans med fantastiska Annie Lööf som blev invald från sitt hemmalän Jönköping (hon fick större andel kryss där). Eftersom Stockholm är en stor valkrets, som dessutom är svår att avgränsa mediamässigt, är det mycket svårt att kryssa sig förbi. Givet förutsättningarna ska en stor eloge riktas till Hannes Hervieu, Martin Ådahl och Sofia Arkestål som trots detta drev tappra och mycket fina kampanjer!

Hela Stockholmscentern jobbade något alldeles makalöst. Detta blev tveklöst den bästa kampanj jag någonsin varit med att driva. Vi drev den hårt och jag tycker att vi drev den med stil. Precis just nu kanske en del av oss går omkring och liksom tappat sugen lite – vi hade ju faktiskt förväntat oss ett bättre valresultat – men det arbete vi har lagt ner nu har vi med oss inför framtiden. Jag har sett flera nya förmågor blomma upp som solklara framtida både kandidater och kampanjstjärnor!

Vi förlorade regeringsmakten och i skrivande stund har faktiskt ingen ännu direkt vunnit den. Stefan Löfven har av talmannen ombetts försöka bilda regering och det mesta tyder på att han kommer att lyckas. Viljan att regera verkar stor hos den främsta tilltänkta regeringspartnern Miljöpartiet, som av allt att döma antagit ett pragmatiskt förhållningssätt till sin idébas.

Själva går vi i opposition, redo att ifrågasätta vänsterpartiernas verklighetsbeskrivning och kämpa emot politiska förslag som vi anser skadliga för folk och företag. Förutsättningarna för det är faktiskt ganska goda, givet att Löfvens regering, hur den än kommer att se ut, kommer att bli mycket svag. Alla de instrument som en riksdagsopposition har till sitt förfogande har luftats i kammare och utskott och de ska vi nu använda på allra bästa sätt.

Centerpartiet är bättre rustat än på flera årtionden att utmana bilden av hur Sverige ska fortsätta att utvecklas. Jag vågar påstå att vi är det parti som mer än något annat vridit och vänt på idéerna genom vår stundtals jobbiga, men nödvändiga, idéprogramsprocess. Nu när vi sedan en tid är ute på andra sidan har vi börjat omsätta dessa idéer i utvecklade politiska förslag och det ska vi fortsätta med med ännu större kraft. Vi behöver berätta vår historia, visa vår bild av det goda samhället. Hur vi kan kombinera och väga viktiga motstående värden mot varandra på ett sätt som lägger grunden för en bättre framtid för alla.

Demokratin mår bäst av tydliga alternativ och när det gäller tydligheten har Centerpartiet och Alliansen föregått med gott exempel. Vi har redovisat vad vi ville göra och vilka vi ville göra det med. Vi har dessutom räknat på våra förslag så att vi inte lovat mer än vad vi kan hålla. Stefan Löfven valde en annan väg. Utan att exakt precisera för vad, med vem eller hur, sökte han väljarnas förtroende och fick det. Nu är det upp till bevis. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>