Talmansval, det högtidliga öppnandet och utskottsplatserna

Så är man då äntligen på plats i kraft av sitt alldeles egna mandat. Det är skillnad mellan att ha varit sexa på listan och sedan blivit ersättare och sedermera på sluttampen ordinarie, och att blivit vald i kraft av det egna partidistriktets toppkandidat. Igår började allvaret med upprop och talmansval, det senare en process som drog ut på tiden eftersom Vänsterpartiet begärde votering när det gällde andre vice talman.

Den hävd som gäller vid talmansval är att det största partiet i det största blocket utser talman och att förste vice talman blir en person från det största oppositionspartiet. Andre vice tillfaller enligt denna ordning det tredje största partiet, något som väljarna i år utsett Sverigedemokraterna till och den de nominerade var deras partisekreterare och gruppledare, Björn Söder.

Det är lätt att vara principfast när principerna gör det lättare att fatta beslut som man gillar, men inte fullt lika lätt när principerna innebär att man får en person med riktigt obehagliga åsikter i en central maktposition. Det var därför faktiskt ganska skönt att få möjligheten att avge en blank röst och ändå hedra riksdagens samarbetsordning, även om det i praktiken saknade betydelse. För samarbeta måste vi göra om det ska gå att fullgöra riksdagsuppdraget i enlighet med demokratiskt fattade beslut.

Det viktigaste är det långsiktiga opinionsbildningsarbete som vi måste göra för att bryta tillbaka de många tillskruvade föreställningar om tingens tillstånd som vissa krafter odlar och exploaterar.

Jag och LöfvenLite kul att träffa och lära känna de nya bänkgrannarna. Bland annat har den här killen kommit in i riksdagen, men lär av allt att döma bli kortvarig på platsen. Värt att notera är att placeringarna i riksdagen följer riksdagsmeritering. Ju tyngre meriter, desto längre fram i kammaren. Stefan Löfven sitter alltså bakom undertecknad, just saying… ;)

Idag blir det riksdagens högtidliga öppnande med pompa och ståt och tal av kungen. En udda ”arbetsdag” men en del av demokratins ceremonier som genom sin högtidlighet påminner oss om det ansvar uppdraget medför.

Under slutet av denna vecka ska utskottsplatserna fördelas, vilket i mycket hög utsträckning kommer att avgöra hur mina och alla andra ledamöters arbetsdagar kommer att se ut de närmaste fyra åren. Utskottsplatserna fördelas genom omröstning i vår riksdagsgrupp efter förslag av en valberedning inom gruppen.

Som nästan alla andra centerpartister brinner jag för arbetsmarknads- och näringsfrågor och som relativt junior i riksdagsgruppen står jag mig antagligen slätt i konkurrensen om de utskotten. Jag är emellertid även mycket intresserad av justitie- och försvarsfrågorna. Det förra av uppenbara skäl – det finns enormt mycket att göra på rättsområdet. Det senare kan tyvärr komma att bli allt mer viktigt i den oroliga tid vi nu lever i, vilket gör uppdraget mer intressant än vad man skulle vilja önska.

Hursomhelst ska det bli så oerhört skönt att få sätta igång att jobba, vilket utskott det nu än blir, för att koppla ett grepp om politiken, driva den i en bättre riktning och utmana regeringen när de försöker göra den sämre.

 

2 reaktion på “Talmansval, det högtidliga öppnandet och utskottsplatserna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>