Systembolaget måste hänga med i utvecklingen

Den senaste tiden har många småbryggeriet uttryckt oro för de nya regler som Systembolaget ska införa om hur deras öl ska kunna distribueras. Eftersom Systembolaget har monopol på detaljhandel av alkoholdrycker i Sverige har inte småbryggerierna något val. De kan inte gå till någon annan som bättre kan tillgodose bryggeriernas behov.

Vad det handlar om är klassisk centralism. För att göra livet enklare för Systembolaget ska alla skicka sina produkter till ett centrallager i Örebro. Naturligtvis på bryggeriernas bekostnad. Detta ska alltså ske även om försäljningen ska ske på ett systembolag i närheten. Krångligt, fyrkantigt, hämmande för branschen och dåligt för miljön.

Jag skriver idag i Aftonbladet att Systembolaget måste ta denna oro på allvar och helst tänka om. Bryggerinäringen i Sverige håller på att gå igenom en mäktig förvandling och tar plats i ölvärldens finrum långt utanför Sveriges gränser. Dessa bryggerier satsar på kvalitetsprodukter och deltar i en omvandling av hela vår svenska dryckeskultur där vi satsar mer på smakupplevelser än yrsel per krona. En sund och positiv utveckling. Mot denna utveckling kan inte Systembolaget vara en bromskloss.

Ett sätt att hantera den uppkomna situationen är naturligtvis att införa Centerpartiets förslag om gårdsförsäljning. Då kan ju småbryggerierna sälja sina produkter lokalt, utan omvägen via Örebro och systembyråkratin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>