Småbryggeriernas framtid fortsatt oviss

SVTostnytt

Sedan lång tid tillbaka är ett av mina stora intressen mat och dryck. En perfekt ledig höstlördag för mig är att ägna dagen åt att laga mat och kvällen till att äta upp den i goda vänners sällskap. Stora smakuppevelser får man även genom dryck och då inte sällan dryck där alkohol är en viktig smakbärare, även om det finns undantag.

Det som håller på att hända med svensk matkultur är helt fantastiskt. Från en verklighet av stordrift och centralism där alla varor var anonyma och homogena går vi nu mot en helt annan utveckling. Från en tid då livsmedelskvalitet endast mättes i risken att bli sjuk (vilket naturligtvis är oerhört viktigt), lägger vi nu på smak, känsla och etiska aspekter. Allt fler ser måltiden som något mer än att fylla på kroppsligt bränsle. Det blir även energi till den mer själsliga sidan av livet.

En del i detta är den småskaliga bryggerinäringen. För 30 år sedan fanns det 5 bryggerier i Sverige och 4 av dem var statliga. Idag finns det fler än 130 bryggerier som drivs affärsmässigt, samt ett stort antal därutöver som drivs av föreningar, kompisar och enskilda individer av eget intresse, men som kan komma att bli kommersiella i framtiden om det går att finna lönsamhet.

I Sverige ser distributionen annorlunda ut än i andra länder. Systembolaget har monopol på detaljhandel och blir därför ett nålsöga att ta sig igenom för den som vill sälja öl som är starkare än 3,5 %.

Systembolaget sitter här på all makt och kan diktera villkoren. Nu har man, utan att branschen upplever att man har lyssnat på deras synpunkter, bestämt sig för att ändra villkoren på ett sätt som många anser missgynna de små bryggerierna kraftigt. I helgen var jag och pratade med några av dem på deras mässa i Nyköping och många uttrycker stark oro och uppgivenhet. I samband med det svarade jag på några frågor som SVT Östnytt ställde. Här kan du se inslaget.

Jag har försökt dra mitt strå till stacken genom att bjuda in Systembolaget och småbryggerierna till ett samtal om detta på riksdagen och först var Systembolaget positiva och vi skulle ha mötet på torsdag denna vecka. Sedan får jag ett nytt mail, där man beklagar att man tyvärr inte har tid att träffas förrän tidigast månadsskiftet september/oktober. Alltså en månad efter att de nya reglerna har införts.

Jag tolkar detta som att intresset för dialog är begränsat. Ett beklagligt faktum som gör att vi tvingas arbeta vidare med frågan på politiskt väg. Fortsättning följer…

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>