Skatteutjämning rimmar dåligt med (C)-ideal

Igår skrev mina Centervänner Mari-Louise Wernersson och Eva Nypelius en artikel i Dagens Samhälle om att de vill att regeringen sätter ned foten om kommunal skatteutjämning. Jag känner båda som väldigt trevliga och synnerligen kompetenta centerföreträdare, men jag har funderat på texten och ställer mig frågan om hur kommunal skatteutjämning egentligen harmonierar med Centerpartiets idéer om federalism.

Nu i helgen har Centerpartiet kommundagar i Västerås och jag räknar med att denna fråga kommer att diskuteras länge och väl.
Lagstiftarens roll är att avlägsna hinder och skapa frihet för människor att leva sina liv efter egna ideal, men den är inte medborgarnas curlingmorsa. Varje landsända har olika förutsättningar och det finns fördelar och nackdelar överallt. Man kan helt inte räkna med att det är nära till posten om man samtidigt föredrar fria vidder. Vill man nyttja en kommunal bollplan i storstan får man räkna med att ha träningstiden 2130 en fredagkväll av det enkla skälet att det är trångt.
Wernersson/Nypelius vill att samhällsservicen ska vara lika oavsett var man bor. Det låter ju som en sympatisk strävan, men man kan då samtidigt fråga sig vad vi har kommuner till? Om ”lika för alla” är idealet borde all offentligt finansierad samhällsservice vara statlig och centralstyrd. Det vore dåligt av en lång rad skäl.
För det första finns en effektivitetsaspekt – lokalpolitiken står närmare medborgarna och kan lättare se unika behov i den egna kommunen och snabbare anpassa sig till förändringar. Demokratiaspekten är heller inte oviktig. Om medborgarna inte gillar hur behoven tillgodoses kan de välja andra kommunpolitiker i nästa val.
Sedan tror jag knappast att det gynnar Centerpartiets kommunpolitiker att skapa ett system som belönar slarv och misskötsel och bestraffar de som tar ansvar, prioriterar kommunal kärnverksamhet och håller nere skatterna.
Läs också Per Ankersjös DN Debatt om hur Centerpartiet öppnar upp arbetet med nya partiprogrammet i en wiki för alla att delta i.

7 reaktion på “Skatteutjämning rimmar dåligt med (C)-ideal

 1. Här gäller det att hålla mer än en boll i luften.

  Vi har, och kommer under överskådlig tid ha, ett system för kommunal skatteutjämning. Då är det viktigt att detta är rättvist och aktuellt. Det nuvarande systemet är det inte. Utredningens förslag är förankrade och genomförbara.

  På sikt bör vi givetvis decentralisera samhälle och skattebaser i sådan grad att detta system spelar ut sin roll – men att nu blockera förslag i syfte att skapa ett mer modernt system innebär enbart obstruktion och försvårar planering för våra kommunpolitiker. Ingen vet vad som gäller för 2013.

 2. Vi slåss mot bilden att vara ett särintressesparti för glesbyggden, när vi vill vara ett alternativ för hela landet.

  En vettig debatt om ett bättre system har jag naturligtvis inget emot, men både du och jag vet att debatten inte kommer att handla om det.

 3. Ja just ett särintresse för glesbygden är vad Centerpartiet skall vara.Centerpartiet skall vara Sverige utanför städernas röst i den borgeliga regeringen.
  Det finns tillräckligt med partier som fjäskar för storstädernas medelklass.

 4. Appropå decentralisera skattebaser.
  En skattebas som komunerna kunde få är fastighetsskatten.Varje komun kunde själva få välja hur de skulle utforma skatten och komunerna skulle få fastighetsskattepengarna.De skulle ju då också få fritidshusägarnas pengar.Det skulle bli lönsamt för komunerna med fritidsstugor.

 5. Sven, det är ingen dålig idé och faktum är att den är genomförd. 2008 ersattes fastighetsskatten med en kommunal fastighetsavgift… :-)

  Alliansen levererar. (Ibland)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>