Politiken och drömmen om svunna tider

Socialdemokraterna ska ha kongress och sätta ned foten i viktiga politiska och till och med ideologiska ställningstaganden och det kommer att bli intressant eftersom vi förhoppningsvis kommer att få ett och annat svar om Socialdemokraternas åsikter i viktiga frågor. Går man mot förnyelse och ser framtiden an med tillförsikt, eller vill man tillbaka till glansdagarna på det tidiga 70-talet?

Den hetaste potatisen är väl om företag som investerar för att kunna erbjuda medicinska tjänster ska kunna tjäna stålar om investeringarna faller väl ut?

Samtidigt kommer Socialdemokraterna med all rimlighet aldrig någonsin igen kunna regera i ensamt majestät. Häromdagen skrev Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt att han gärna ville regera tillsammans med (S) om de bara kunde gå med på ett politiskt innehåll som var tydligt vänster, däribland ett stopp för vinster i välfärden. En fullt rimlig hållning ur ett vänsterpartistiskt perspektiv, men det gör i praktiken kongressens beslut mindre intressant eftersom Vänsterpartiets krav inte direkt gav känslan av förhandlingsbarhet.

Först en gnutta ärlighet och självrannsaken: Detta fenomen finns säkert i alla partier och Centerpartiet är inget undantag. Den gamla ”det var bättre förr”-känslan. Det händer saker i världen och tur är väl det. Alla som drömmer sig tillbaka måste ställa sig frågan om det verkligen var så jäkla bra som vi minns det, eller om det var bra för att vi var unga och hoppfulla?

Vi har det mycket bättre nu än vad vi hade det på 70-talet. Materiellt absolut och för många har friheten ökat avsevärt, t ex vad beträffar homosexuellas rättigheter.

Jag såg nyligen en reklambild från 1978 på den utmärkta bloggen gammal reklam som både roar och ger en klump i magen. I det mediaklimatet växte jag upp. Konsumenten var inte värd mer än en tattig bild och motsvarande copy, indentifikationen var med förloraren och flickor skulle stå bakom lite passiva.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>