Maktens arrogans

I sociala medier har bilder gått runt på den stora bokhylla i riksdagen där vi ledamöter kan gå och hämta dokumentation från regeringens arbete. Den brukar vara ganska full. Nu är den nästan tom.

Vi börjar ställa in utskottssammanträden, eftersom det inte kommer något från regeringen att behandla. Den mesta tiden har tagits för motionsbehandling och en och annan lagändring med anledning av EU-lagstiftning. Av de få lagstiftningsprodukter som faktiskt når utskottets bord är de flesta sådant som den förra regeringen beredde. Vi har, på grund av detta, också börjat ställa in planerade voteringar.

En förklaring kan vara svårigheter att komma överens internt i regeringen. Det är givet vad vi vet om de båda regeringspartiernas politik, redan en utmaning. Utmaningen blir inte mindre av att de är två partier vars partikultur bereder ytterligare problem. Å ena sidan ett maktparti som byggt sitt raison d’être på att få den politiska omeletten gräddad, även om några ägg måste knäckas (och kanske lite oavsett vilken fyllning omeletten ska ha). Å andra sidan ett parti som har för vana att säga det folk vill höra i debatterna och därmed varsamt pyssla om vart och ett av alla ägg. Det kanske inte är konstigt att det krockar.

Jag tror dessutom att det finns rent personliga problem i regeringens högsta ledning. Såväl statsministern som vice statsministern visar prov på en alldeles förfärlig arrogans. Sammalunda gäller också Fixa-skolan-på-100-dagar-Fridolin och finansministern. Löfvens ständiga tal om att sträcka ut handen provocerar alla oss som vet hur tonerna låter i riksdagen. När jag har tjänstgjort i EU-nämnden har statsministern kategoriskt undvikit att svara på mina frågor, utan bara svamlat på om annat. Han tittar inte ens åt mitt håll, utan markerar att jag och det parti jag företräder i hans ögon inte är någon han har för avsikt att ta på allvar. Än mindre föra ett politiskt samtal med.

Väl så, men indignationen i media över vad statsministern upplever som bristande samarbetsvilja blir ju då regelrätt knasig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>