Maktdelning

I grunden handlar det om de mest grundläggande frågorna för demokratin, hur makten fördelas och kontrolleras. En sund maktdelning mellan olika storheter i samhället främjar en rättssäker och effektiv förvaltning av allt sådant som styrs gemensamt.

Samtidigt bör så mycket som möjligt i samhället bör bestämmas av den enskilde individen. Det som måste beslutas gemensamt ska beslutas på en nivå så nära medborgaren det är möjligt.

Decentralisering är en viktig princip. Frivilliga överenskommelser och civilsamhället kan spela en större roll än i dag. Det kommunala självstyret borde också hedras i större utsträckning än vad som är fallet idag. Staten ska inte blanda sig alltför mycket i kommunala angelägenheter, utan låta den lokala politiken ha friheten och bära ansvaret för att tillgodose sina medborgares önskemål.

Överstatliga samverkansorgan är värdefulla instrument för att adressera gränsöverskridande samhällsproblem, som till exempel utsläpp av klimatgaser eller handelshinder, men såväl EU som FN-organ ska hållas i strama tyglar.

Hållbara samhällen byggs alltid underifrån. Politikens roll är i första hand att plana vägen för folk och företag att utvecklas enligt sina egna drömmar och mål.

En reaktion på “Maktdelning

  1. Hej jag undrar om det finns en rättviseorganisation för privatpersoner där man kan få föra fram om tex staten har begått övergrepp mot en oskyldig på bekostnad av andra personer som begått brottsliga handlingar det finns även rasist mot oss svenskar men detta verkar ingen våga ta i utan väljer den enkla vägen för minsta möjliga bråk har varit i kontakt med div tidningar UG men ingen återkoppling
    MVH SA

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>