Löfven vill utplåna Centerpartiet

För den som inte är bevandrad med det politiska spinnandets krumbukter ska jag nu berätta vad som pågår. Socialdemokraterna, med Stefan Löfven i spetsen, försöker skjuta ifrån sig ansvar för förmågan att leda landet till någon annan än sig själv. Närmare bestämt till Folkpartiet och till oss i Centerpartiet. Det pågår någon slags mediakampanj där folk från olika håll ”vädjar” till ansvar och att lägga ”käbbel” åt sidan.

Låt oss då bena ut detta. Vi gick till val på en tydlig agenda, med skarpa politiska förslag.  Vi gjorde det tillsammans med Allians för Sverige och precis allt var budgeterat och finansierat för varje öre. Vi berättade vad vi ville göra, när vi ville göra det och vilka vi ville göra det med. Men trots ett riktigt skapligt facit på vår förmåga att styra landet och tydliga besked om den tänkta fortsättningen, ville väljarna annorlunda. Tråkigt för oss, men en ofrånkomlig del av demokratins väsen. Väljarna väljer. Så är det och så måste det vara.

Väljarna valde Stefan Löfven och Socialdemokraterna. Faktum är att (S) gör ett förvånansvärt bra val. Jag ska ärligt säga att jag var skeptisk till såväl deras kampanj som deras insatser i debatterna. (Även om deras filmer var snygga) Jag fick fel. Deras kampanj levererade storartat. Så storartat att de nu verkar kunna bilda regering och allt pekar på att de kommer att göra det tillsammans med Miljöpartiet.

De senare överraskade i sin tur åt andra hållet och gjorde ett riktigt uselt val, givet höga förväntningar och starka opinionssiffror i mellanvalspreioden. Helt klart är att något inte riktigt fungerar som det ska och möjligen kan F!’s framfart förklara en del av Miljöpartiets magplask. Jag tror också att ett visst mått av högmod föregick detta fall.

I detta val hade de rödgröna inte kompromissat fram någon gemensam politisk plattform att gå till val på. Ingen hade någon aning om vilken politik de gemensamt ville föra, något som fortfarande är höljt i dunkel. Det lämnades heller inga besked om vilka de ville göra det tillsammans med, även om det signalerades samstämmighet de rödgröna emellan i debatterna.

Nu är det upp till bevis. Detta är uppgiften som Löfven tog sig an. Detta är Stefan Löfvens ansvar. Och hittills har det gått lite sådär. Det verkar ibland som en socialdemokratisk definition på förhandling är att Socialdemokraterna dikterar villkoren och så lyder alla andra. Den tiden är över sedan länge. Det sätt på vilket Vänsterpartiet avfärdades som regeringspartner, utan att ens diskutera någon sakfråga, visar på vilka problem som Socialdemokraterna har med sin självbild. I samband med detta ska man komma ihåg att Vänsterpartiets partiledare, Jonas Sjöstedt, gjorde en fantastisk insats i tv-debatterna och faktiskt framstod som oppositionsledaren. Något som antagligen drev en hel del väljare till vänsterblocket.

Nu får man väl se vad som blir en rödgrön politik, om det nu blir någon. Faktum är hursomhelst att just Socialdemokraterna och Centerpartiet står väldigt långt ifrån varandra. (S) vill tredubbla kostnaden för att anställa unga för att sätta dem i åtgärder. De vill införa lastbilsskatt, något som slår stenhårt på hela Sverige. Och de vill begränsa människors möjligheter att arbetskraftsinvandra till Sverige. Raka motsatser till centerpolitiken. På ingen av dessa punkter tror jag att någon Centerpartist med inflytande är beredd att kompromissa.

Man ska också veta att Socialdemokraterna har ett uttalat mål att utplåna Centerpartiet. Det har varit Stefan Löfvens strategi och de har lagt stora resurser på att skada oss och säkert har de lyckats på en del håll. Priset för att ge Löfven förbehållslöst stöd vore slutgiltigt. Vi ska istället nu koncentrera oss på att bygga Centerpartiet starkt, så att vi från och med nästa riksdagsval åter kan regera landet tillsammans med likasinnade och vara drivande i det fortsatta arbetet att bygga Sverige starkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>