Löfvens energihaveri

löfvenkraschAlltså, jag kan inte smälta det här med Löfvens utfall mot Annie Lööf igår om energipolitiken. Man har ingen aning om vilken energipolitik en eventuell rödgrön regering kommer att driva eftersom Socialdemokraterna vill helt andra saker än Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Rimligt att söka svar på detta.

Vid varje tillfälle som Löfven pressas i ämnet brukar han hänvisa till att han vill ha en blocköverskridande energiöverenskommelse och att man därför, han och de borgerliga partierna, ska ”sitta ner” och se över energibehovet och sedan komma överens.

Nu är det så att detta energibehov analyseras kontinuerligt av den ansvariga myndigheten, Energimyndigheten. Eftersom Löfven ständigt kommer dragandes med önskemålen om att sitta ner och se över energibehovet hade Annie Lööf haft godheten att skriva ut Energimyndighetens rapport på området. Denna försökte hon också lämna över.

Ett debattknep? Jorå. Men det var också Löfvens försök att hänskjuta frågan. En bluff som Annie synade och eftersom Löfven endast satt med lankor hade han inget att sätta emot.

Hans reaktion blev också den sämsta tänkbara. Istället för att bara ta emot rapporten och agera med respektfull myndighet, så försökte han mota bort såväl rapport som Annie med både ganska trista ord och med ett kroppsspråk som inte direkt signalerade en statsman i balans.

Vad någon journalist MÅSTE fråga honom om är ju vad det egentligen är för fel på alliansens energiöverenskommelse? För mycket kärnkraft? För lite? För mycket förnybart? Om han nu vill ha en blocköverskridande överenskommelse kan han ju ansluta sig till vår? Om det är någon punkt i den som han inte kan fördra kan vi säkert hitta någon lösning…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>