Jag avlivar fyra främlingsfientliga myter

Hur ska vi kunna integrera invandrare på ett framgångsrikt sätt i Sverige?
Som jag tidigare har skrivit leder begreppet ”integrationsproblem” tanken åt fel håll. Vi pratar inte om ”svenskproblem” när en infödd rågblond står utanför samhällets olika gemenskaper.

Integrationsproblem är arbetsmarknadsproblem, och behöver lösas med arbetsmarknadsreformer. Det är i reformer för fler arbetstillfällen, lättare att anställa och billigare att starta och driva företag lösningarna finns, för att fler oavsett hårfärg eller religion ska integreras i samhället.

För att kunna ha en verklig integrationsdebatt – med fokus på arbetsmarknadsreformer – behöver vi därför avliva en rad främlingsfientliga myter som har tillåtits dominera och tränga ut de viktiga frågorna. Om detta skriver jag i dagens Expressen.

För övrigt tycker jag att vi ska sluta att prata om ”andra generationens invandrare”, det är ett absurt begrepp. Alla som föds i Sverige är, enligt i varje fall mig, svenska. I USA pratar man om first generation american - på tal om det där med gemenskap.

2 reaktion på “Jag avlivar fyra främlingsfientliga myter

 1. Hej Johan!
  Invänder inte mot något du säger. Däremot kan alla våra speciella skattesänkningar,speciallagstiftningar och bidrag för olika grupper endast bli något på marginalen.
  Det som räknas är kostnaden för ”ordinarie” arbete. Finns det någon som hört en företagare som övervägt att investera i Sverige, som efterfrågat alla dessa speciallösningar vi har?
  Ett bättre globalt konkurrensförhållande är, enligt mig, det enda som kan skapa nya företag och nya jobb i Sverige. En ökad jobbefterfrågan ger också svaga grupper större chans till arbete än alla dessa konstruktioner.
  Tyvärr har även (C) misslyckats med att ta ner arbetsgivaravgifterna. Vem bromsar?
  Det var bra med bolagsskattesänkningen, trots att vi fick vänta i sex år på något vettigt. Den förändrar för den skull inte nämnda grundläggande missförhållande.

  M v h Peter W

 2. Hej Peter!
  Håller med. Det krävs genomgripande reformer inom flera politikområden, men sådana är ju så läskiga att ta i för de stora partierna. Desto större anledning för ett modigt och intellektuellt hederligt litet parti att driva på för ett bättre samhälle, även om medicinen för somliga känns besk. :)
  Peace out,
  /J

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>