Höga skatter är skadliga för ekonomin – och därmed för välfärden

Gårdagens debatt kom att innehållsmässigt bli ganska typisk för detta val. Mona Sahlin försvarade sig bra och visar varför hon är statsministerkandidat. Ganska imponerande att stå upp och leverera sitt regeringsalternativs infallsvinklar med full kraft, trots att det är motigt för dem. Beundransvärt.

Icke desto mindre bygger deras retorik på en grov förenkling. Eller ett utelämnande av sanningen, kanske man skulle kunna säga.

När de ställer skattesänkningar (eller stora skattesänkningar för dom riiika, som de säger) mot välfärden låter detta vid en grund jämförelse kanske rimligt, men skattesänkningar är helt nödvändiga för att vi ska kunna klara välfärden framöver.

För att få mer resurser till välfärden krävs antingen att skatten höjs, eller att fler är med och betalar skatt. Eftersom vi redan har världens högsta skatter – och det faktum att höga skatter är skadliga för företagandet, som i sin tur påverkar möjligheterna till att fler är med och betalar skatt, är det senare alternativet det enda rimliga för Sverige.

Tänk dig en småföretagare, kanske en byggare, som har bra orderingång. Han eller hon skulle behöva hjälp och känner faktiskt en riktigt bra person, som är intresserad. Vederbörande har gått mellan ströjobb, men ägnar sig huvudsakligen åt arbetslöshet och uppbär a-kassa. Tillsammans med någon liten rostfri slant från en kompis som har byggfirma då och då, räcker pengarna till livets nödtorft, även om det naturligtvis skulle vara bättre att ha ett jobb.

För att acceptera jobbet utan att gå ner i praktisk ersättning, vill vår presumtiva anställde ha en viss lön per månad för att jobba hos vår småföretagare. För att ge han eller henne den lönen behöver arbetsgivaren betala detta plus skatter – löneskatt och arbetsgivaravgifter. Ju högre skatterna är – desto högre blir kostnaderna för att ge någon den lön som begärs.

En avsevärd kostnad, och en viss risk. Det kommer att ta ett tag innan den nya medarbetaren kommer fullt ut in i jobbet, men det är en investering som företagaren nu är beredd att ta.

Eftersom denne själv har fått sänkt skatt så har resurser frigjorts. Han eller hon behöver helt enkelt inte ta ut lika hög lön från bolaget för att leva sitt liv. Med den lägre skatten har expansionsutrymme skapats och genom den lägre skatten är kostnaden att anställa lägre på marginalen. Det kan mycket väl vara denna skillnad i kostnader som gör att företagaren väljer att anställa istället för att kanske köpa en ny maskin.

Utan skattesänkningarna för de riiiika hade expansionsutrymmet aldrig skapats och det hade varit flera tusen kronor dyrare att välja att anställa.

Räkna ut ditt jobbskatteavdrag här och lär dig mer om skatter på ekonomifakta.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>