Heja Venstre!

Det norska Stortingsvalet ser ut att bli en riktig rysare. En hel del talar för maktskifte, men Stoltenberg slutspurtar nu och lägger en hel del tonvikt vid regeringsfrågan – om man röstar på något av regeringspartierna vet man liksom vad man får. En inte helt oviktig fråga som jag tror avgjort fler svenska val än vad vi som är mitt i politiken vill tro.

venstre_talarstolTidigare i år hade jag äran och nöjet att representera svenska Centerpartiet på norska Venstres landsmöte. Vi är systrar i Liberal International och delar många likheter. Jag gillar Venstre. De håller sig med en intellektualitet som man i goda stunder kan hitta i Folkpartiet i Sverige, samtidigt som de delar vår decentralistiska syn på samhällsbygget och miljöfrågorna drivs i Norge i mångt och mycket av Venstre.

Det kanske allra viktigaste är dock deras syn på öppenheten mot omvärlden, något som gör konfliktytan mot Fremskrittspartiet problematisk vid ett valresultat som innebär att de senare måste ingå i ett regeringspussel. Öppenheten mot omvärlden är också något som skiljer Venstre från norska Senterpartiet som valt en mer protektionistisk hållning.

Det ser ut som att det går hyggligt för Venstre i opinionen nu, de har en kampanj som håller ihop, jobbar mycket bra i sociala medier och har en fantastisk företrädare i Trine Skei Grande som levererar Venstres idéer med skärpa och värme. De förtjänar helt enkelt ett riktigt gott valresultat!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>