Framtidsprogrammet klubbat!

Efter tre intensiva stämmodagar summerar jag begreppen hemma vid köksbordet över en kopp kaffe. När man är mitt i förhandlingarna ser man inte helheten. Man är glad över en voteringsvinst och motsatsen för förlusterna, men tempot är hårt och man har inte tid att lägga energi på att reflektera över frågor för vilka klubban fallit.

Så här med facit i hand kan man ändå konstatera sex stora framgångar för den frihetliga delen av Centerrörelsen och huvudsakligen en motgång.

Vi slår, för första gången faktiskt, fast att vi är ett liberalt parti. Visserligen med några kompletterande upplysningar, men vi är liberaler och håller liberalismen som vår ideologiska grund. Detta har varit en praktiskt realitet sedan länge, bl a är en svensk centerpartist, Abir Al-Sahlani, vice ordförande i Liberal International, men det finns de som påstår att Centerpartiet är något annat. Var och är naturligtvis helt fri att välja vilken etikett som helst för dem själva, men Centerpartiet ÄR sedan några timmar ett liberalt parti.

Efter mycket diskussion fram och tillbaka i kommittén slog vi i plenum även fast att Centerpartiet står för frihandel och att tullar och andra handelshinder är av ondo. Och möjligen var det en intellektuell promenadseger. Det finns inga vettiga argument för protektionism, om man nu inte råkar vara den som för tillfället gynnas på alla andras bekostnad.

En intensiv skattedebatt landade i att vi tar tydlig ställning för en skatteskala med viss progressivitet, men en mindre brant sådan än vad vi har idag. Jag yrkade på skrivningen platt skatt, eftersom det är både tillväxtvänligt och rättvist, men jag förlorade voteringen. DN har tydligen skrivit att vi antog en skrivning om ”skatt efter bärkraft”. Det är alltså fel. Sådana skrivningar röstades ned. Den beslutade politiken kan jag absolut leva med och jag är faktiskt ganska nöjd med att platt skatt ändå blev motförslag i tävlan mot mer socialistiska förslag.

För mig är decentralism ett moraliskt ställningstagande och federalism den systemprincip som ger utrymme för den. Då enhetsstaten tar sig stora friheter över landets alla orter, innebär federalismen att makten ligger på så lokal nivå som möjligt. En s k no-brainer för alla som gillar decentralism, men som tydligen inte var så självklart bland ombuden. Hursomhelst beslutade stämman att federalismens principer är att föredra.

Vi bestämde också att vi vill ha en författningsdomstol i vilken politiska beslut ska kunna överklagas. Konstitutionsutskottet kan döma maktmissbrukare och grundlagsbrottslingar till negativ uppmärksamhet, men utan att ha några reella rättsliga muskler. Ett bra och välkommet beslut som alla sossar av någon anledning verkar hata, oklart varför.

Det som berör mig mest, både professionellt och känslomässigt, är det oerhört starka stödet för fri rörlighet över gränser. Ursprungsförslaget med ”fri invandring” var kanske för snävt och inte helt framtidssäkrat. Det är en gårdagens syn på migration att någon flyttar en gång och stannar där. I framtiden kommer vi att röra oss över långt större avstånd och många gånger fler genom livet för arbete, fritid, kärlek och annat. Vi fastslår att den fria rörligheten inom EU bör utvidgas så att den omfatta hela världen. En fantastisk vision, tycker jag! :) Lika fantastiskt var den stora mängd ombud och andra som gick upp och pläderade för öppenheten och som ville att Centerpartiet ska vara den starkaste motpolen till Sverigedemokraterna.

Ett beslut som jag var mindre nöjd med var att ”folkhälsa” skrevs in i programmet. Jag tycker att det är ett föråldrat och centralistiskt förhållningssätt, att staten ska ha synpunkter på hur jag lever mitt liv. Staten har helt enkelt inte med det att göra… Vi äger alla oss själva och även om hälsa ofta är det viktigaste i våra liv, är det viktigt för vår egen del. Staten borde rimligtvis inte ha någon åsikt, om det inte är så att man har det andra ickeliberala förhållningssättet: att medborgarna egentligen är statens egendom. Menmen man kan inte få allt, och några pläderade att de inte på något sätt åsyftar pekpinnar om livsstilsval, utan hur man planerar för cykelvägar och parker och sånt. Hoppas att de har rätt.

Summa summarum blev det ändå ett riktigt bra idéprogram som antags på den i särklass mest intressanta stämma jag varit med på hittills. Stort tack till personalen som gjorde det hela möjligt, Väsbycentern som stod som värd, presidierna som mot alla odds lyckades klubba alla hundratals beslut före stämman skulle vara slut (det trodde jag ärligt talat inte när vi återupptog förhandlingarna kl 0730 i morse) och framförallt stort tack till alla härliga och debattglada ombud och åhörare från hela Centersverige.

Nu kör vi.

Media: Ekot och DN.

 

 

En reaktion på “Framtidsprogrammet klubbat!

  1. Man definieras av hur man tycker och verkar, inte vad man kallar sig. Centerpartiet blir inte liberalt bara för att de kallar sig det, även om flera centerpartister säkerligen är liberala.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>