C större än S. Och större ska vi bli!

kampanjlördagJag tänker ibland på något som Maud Olofsson brukade säga inför valet 2010: roligast vinner. En kul grej att säga som jag först kanske inte tog på så himla stort allvar, men efter att ha kampanjat en hel del tillsammans med vännerna i Stockholmscentern börjar jag förstå vad Maud menade.

Att ställa sig två-tre personer i regnet utanför en tunnelbaneuppgång och trycka foldrar i händerna på människor som inte är särskilt sugna att just där och då ta till sig ett aldrig så välfunnet centerbudskap är ärligt talat inte särskilt kul. Och tänk att jag tror att det märks.

Numera kampanjar vi lite annorlunda. Vi har i o f s blivit fler medlemmar på senaste tiden, så att det kanske är naturligt att vi är fler på plats, men att vara fler betyder en hel del. Dels för att kunna erbjuda större tillgänglighet och ändå kunna ta en paus då och då och dels för att vi har roligare. Att vi visar oss med centerkläder, gröna mattan och flaggor är viktigt bara det – att visa folk att vi finns och påminna om det vi gör för Stockholm och för landet. Det känns också naturligare att prata med folk som själva väljer att stanna till och är nyfikna på Centern.

Att vi kan göra detta beror också till stor del på att Centerpartiet märks i Stockholm på ett helt annat sätt än tidigare. I lördags kampanjade vi på Open Street på Södermalm i Stockholm, framför en Food Truck som serverade Fransk/indonesisk gatumat. (Fantastiskt gott!) Open Street innebär att gatorna stängs för biltrafik några helger på sommaren, så att rum skapas för människor, möten och aktiviteter och har tillkommit på initiativ från Centerpartiet och drivits igenom av oss i Stadshusets alliansmajoritet. Möjligheterna till Food Trucks likaså. En naturlig förlängning för varje parti som tycker att maten är en viktig del av livet.

Ibland får man någon sarkastisk fråga om Centern, det gamla landsbygdspartiet, verkligen har en roll att spela i Stockholm. Jag älskar att få den frågan. Inte kanske för den första delen av svaret: att de viktigaste centerfrågorna, företagande, jobb för unga, öppenhet mot omvärlden och miljön är precis lika viktiga var än i landet man bor, utan för den andra (som jag brukar släppa lite sådär nonchalant): “Och, jo, vi var ju alla fall större än Sossarna i Gamla Stan, Norrmalm och Östermalm.” Så är det faktiskt. C är större än S i en av Stockholms sex delvalkretsar – 9,38 % för Centerpartiet mot 9,24 % för Socialdemokraterna. För den som missat det så gjorde vi helt enkelt ett riktigt bra val förra gången.

Receptet var en välorganiserad och framförallt fokuserad kampanj. Och framgång föder framgång. 2006 var det två personer som satte upp alla våra valaffischer. 2010 var vi ett femtiotal. Med tanke på att vi växer i medlemsantal kommer vi att vara ännu fler som jobbar för centerseger i valet 2014.

Det känns tryggt att ha framgångsvalet 2010 och erfarenheterna från det i ryggen att bygga vidare på. Ingen har sagt att det är lätt. Det är så mycket som ska funka och många saker som beror på varandra. När man är mitt i, den där natten då alla affischer ska upp, när allt ska packas ihop och köras tillbaka efter en lång kampanjdag, när man kämpar för att leverera det där dagliga inlägget man lovat sig själv, fastän ögonen går i kors och det sedan länge är natt, sätts den politiska kämpen på prov. Men. Det är jäkligt roligt. Och, som Maud sa: roligast vinner ju.

2 reaktion på “C större än S. Och större ska vi bli!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>